Uleiurile presate la rece sunt uleiuri nerafinate chimic care sunt obținute prin presarea mecanică a semințelor. Uleiurile presate la rece au un rol important în alimentație, mai ales în cadrul unei diete echilibrate şi sănătoase. Este bine cunoscut faptul că uleiurile presate la rece sunt bogate în acizi grași polinesaturaţi, în vitamine, minerale şi antioxidanți, ele având o acţiune complexă şi foarte benefică asupra organismului.

Preferând consumul de uleiuri presate la rece în locul celor rafinate și al grăsimilor de origine animală, se poate preveni îmbătrânirea precoce, se obține scăderea colesterolului şi a hipertensiunii arteriale, a riscului de accident vascular, se poate preveni apariția depresiilor, a insomniei, a alergiilor, a constipației, a litiazei renale sau biliare. De asemenea, dacă sunt consumate în mod echilibrat, uleiurile presate la rece au un efect benefic asupra ficatului, a pielii şi sunt foarte utile pentru menținerea echilibrului hormonal. Aceste efecte benefice ale uleiurilor presate la rece nu pot apărea în cazul uleiurilor rafinate, deoarece în acest caz, extracția din semințe se face la temperaturi ridicate, ceea ce are ca efect inactivarea multora dintre componentele benefice ale uleiului, iar pe de altă parte se folosesc multe substanțe chimice pentru rafinarea și stabilizarea uleiului care au o serie de efecte nocive asupra organismului.

Uleiul din cânepă presat la rece

Uleiul de cânepă și semințele de cânepă sunt considerate unele dintre cele mai sănătoase produse alimentare din lume, datorită conținutului lor ridicat de acizi grași esențiali.

Uleiul din semințe de cânepă presat la rece oferă balanța ideală de acizi grași Omega-6 și Omega-3, în raportul perfect de 3:1, recomandat de medici și nutriționiști, fiind singurul ulei vegetal comestibil care conține acidul gamma-linolenic şi care are cel mai ridicat conținut de grăsimi polinesaturate (grăsimi bune) dintre toate uleiurile vegetale.

Specialiștii în nutriție ne recomandă sa consumăm zilnic una-două linguri de ulei de cânepă, deoarece furnizează organismului aproximativ 6 grame de acizi grași omega-3 și între 8 și 16 grame de acizi grași omega-6. Uleiul de cânepă presat la rece este recomandat să fie folosit în stare crudă și nu este recomandat pentru prăjit, deoarece odată ajuns la temperaturi de peste 49 de grade Celsius, uleiul de cânepă presat la rece își pierde aroma și beneficiile nutriționale.
Introducând în alimentație uleiul din semințe de cânepă presat la rece, putem beneficia de următoarele efecte asupra sănătății:

 • crește rezistența organismului în fața infecțiilor;
 • scade nivelul colesterolului şi al tensiunii arteriale;
 • îmbunătățește circulația cardiovasculară;
 • este o sursă substanțială de vitamina E (100-150mg/ 100g);
 • reduce simptomele de artrită;
 • previne bolile degenerative;
 • este tonic al sistemului nervos;
 • tratează afecțiunile alergice cronice și inflamatorii, precum eczemele sau psoriazisul;
 • este o sursă considerabilă de clorofilă;
 • are cel mai înalt conținut de grăsimi polinesaturate dintre toate uleiurile vegetale;
 • este ideal pentru vegetarieni deoarece aduce un aport de grăsimi nesaturate.